JOEP

 

Lief Joepje, op 20 september 2005 kwam je bij ons wonen. Je was een lief, klein bruin hummeltje met een knikje in je staart. “Trolleybus” noemde Nathalie je wel eens. Of Pavarotti, want je kon enorm ‘zingen’. Je kwam bij ons om Fido op te fleuren, wat je met flair hebt gedaan. En ondertussen pakte je ons en een heleboel andere mensen ook in.

Op de eerste foto die we van je zagen lag je in de weegschaal, zo vonden we je op internet. En we waren gelijk verliefd.

 

 

 

Jarenlang was je Fido’s dikke maatje: altijd samen, helemaal gek op elkaar.

In januari 2009, op een prachtige, koude winterse dag, sloeg echter het noodlot toe. Je werd ziek en werd helaas niet meer beter. Hieronder een verslag van jouw laatste maanden, met liefde opgetekend door je baasje Remko

***

6-01-2009

 16:10: Nathalie mailt mij op mijn werk. Maakt zich zorgen over Joepie, omdat hij niet kan plassen, wat moeilijk ademt en zich heel duidelijk niet lekker voelt.

16:25: Nathalie belt mij op omdat ze zich zorgen maakt over Joep, samen besluiten we de dierenarts te bellen.

16:30: Nathalie belt me op, meer zorgen en of ik op wil schieten. De afspraak is om 17:00 en ondertussen is Joepie zwaarder gaan ademen.

16:59: Ik ben ondertussen aangekomen bij de dierenarts. Nathalie staat vast in het verkeer en komt om 17:15 aan bij de dierenarts.

In de wachtkamer zie ik dat Joep erg zwaar ademt. En hij voelde iets of wat koud aan.

17:25: We zijn aan de beurt. Joep word onderzocht en de dierenarts voelt een lege blaas. Er zijn 2 opties: of hij heeft intussen toch een plasje gedaan, of zijn blaas is geknapt. Goed, een bloedonderzoek om te testen of er gifstoffen uit de urine in zijn bloed zitten, volgt….

Zijn temperatuur is 36,8 gr dus ondertemperatuur. De dierenarts onderzoekt het bloed gelijk en we moeten wachten in de wachtkamer.

Met opluchting horen wij na 20 min. dat de waarden goed zijn en dat zijn dus blaas niet geknapt is. We krijgen pijnstillers mee en Joep heeft een langwerkend antibioticum ingespoten gekregen. We gaan er met z’n 3en vanuit dat het een flinke blaasontsteking is en dat daar de pijn vandaan komt en dat Joep daarom zo zwaar ademt.

Als het de volgende dag niet verbeterd is, als hij niet eet, drinkt, nog zwaar ademt moeten we terug komen en dan zal de dierenarts foto’s gaan maken. We moeten de komende nacht de verwarming aanlaten omdat Joepie vrij koud is.

Het is inmiddels 18:20 uur en ik kom thuis. Nathalie is nog even peukjes halen en komt 5 minuten later.

Joep heb ik in een mandje gelegd bij de verwarming met een hoop dekens. Echter wil hij daar niet in zitten en stapt steeds uit de mand en gaat ernaast zitten.

Nathalie ruimt wat op in huis en ik ga even achter de computer zitten.

Het valt ons op dat Joep heel erg weinig doet. Gewoon niks dus eigenlijk. Hij zit in elkaar gedoken naast zijn mandje. Als we hem er in zetten, gaat hij er iedere keer weer uit.

20:00 uur Nathalie gaat eten maken en ik ga even op de bank zitten om te zappen.

20:15 uur Ik zit op de bank en Joep, die inmiddels “bijna in de verwarming zit”, hoor ik een beetje pruttelen met ademhalen. Ik hang even over de bank om te checken en ga weer zitten.

20:20 uur Het gepruttel wordt met de minuut erger, en het klinkt niet echt goed. Ik roep Nathalie uit de keuken en zij gaat ook luisteren. Joep ademt nu ook wel erg zwaar, met schokken omdat hij echt zuurstof moet happen.

Ik zeg nog tegen Nathalie ‘als ik hem zo zie, redt hij het niet vanavond’. Het is meer voor de grap maar meen het ergens wel. Ik weet het niet zo goed. Intussen klinkt zijn ademhaling echt als gereutel.

20:30 uur Nathalie besluit toch maar weer contact op te nemen met de dierenarts (avonddienst) en legt de situatie uit.

“Ik wil dat jullie nu meteen komen” zegt de dierenarts.

Afijn, Joep weer dik ingepakt (want het is ook nog eens ontzettend koud), gestopt met koken en de auto in. We moeten nu naar Arnhem-Zuid vanwege de avonddienst. Joepie is heel suf en afwezig in de auto.

Rond 21:00 uur komen we aan, en Joep ademt ondertussen als een gek.

We leggen het verhaal uit en de dierenarts start het onderzoek.

Het eerste wat ze zegt is “dit is niet goed” en wij dachten: dat weten wij ook wel.

Omdat Joep niet goed kon plassen is zij ook meteen een blaas onderzoek begonnen. Alleen kan ze zijn blaas niet voelen. Ze zegt: “het zou me niks verbazen als zijn blaas toch geknapt is, hij ziet er zo slecht uit…. Het gaat echt niet goed met hem. Aangezien jullie vanmiddag snel naar de dierenarts zijn gegaan,  kan het onderzoek in Oosterbeek te vroeg zijn geweest zodat de waarden niet kloppen.”

Ze meet de temperatuur van Joepie en die is 35,3 graden. Zeer zware ondertemperatuur, bijna dodelijk (normaal is zo’n 39!! Ze besluit om het blaas onderzoek even verder te staken omdat Joep ondertussen zo enorm zwaar ademt en reutelt en ze besluit om meteen een röntgenfoto te maken van zijn longen.

Ze zegt: “normaal doe ik dit met een roesje maar als ik dat nu doe, denk ik dat ik hem kwijtraak.” We kijken elkaar aan en slikken. Dit hadden we niet verwacht…… Remko krijgt een speciale jas aan en helpt met Joep stil en goed te laten liggen.

De foto´s worden genomen. Er zit een grote witte vlek waar zijn longen zitten: dit moet normaal zwart zijn. Zijn longen zitten dus bomvol met vocht.

http://remkot.nl/joep/image002.jpg

 

http://remkot.nl/joep/image004.jpg

 

Dit kan dus weer 2 dingen betekenen. Of hij heeft hele erge longontsteking of er zit vocht achter zijn longen, en dat zou duiden op een hartafwijking. De dierenarts kon het hart ook niet horen door het gepruttel en gereutel van arme Joep.

Vervolgens zegt ze: ”ik geef hem nu niet aan jullie mee want dan haalt hij het niet”. We schrikken ons dood en er klinkt wederom een stereo ‘gloek’ in onze kelen.

Ze probeert nog wat vocht uit zijn borstholte te halen met een injectienaald maar dat mislukt. Nathalie helpt door hem vast te houden in de lucht (liggend op 2 handen) maar als het niet gelijk lukt, staakt de dierenarts even al het gedoe. Het gaat er nu om Joep een beetje te stabiliseren en de nacht door te laten komen. Hij krijgt nu gelijk een infuus met vocht, allerlei medicijnen en een kruik om hem op te warmen.

 

 

http://remkot.nl/joep/image006.jpg

 

http://remkot.nl/joep/image008.jpg

 

We laten hem met veel pijn in ons hart achter maar dit is nu even het beste voor hem. We knuffelen hem nog even lekker, maken gauw wat foto’s en Nathalie mag straks nog even bellen hoe het gaat. Als hij het haalt, moet hij zeker heel snel verder onderzocht worden maar dat gaat dan weer in Oosterbeek gebeuren, bij de eigen dierenarts.

We gaan met moeite weg zonder onze Joep…..

We besluiten om maar wat ingevroren soep bij Remko’s ouders te halen want we hebben dus nog helemaal niks gegeten. We vertellen daar even kort het verhaal en gaan dan gauw naar huis. Ik warm de soep en saucijzenbroodjes op en Nathalie belt haar ouders, die ook erg schrikken.

Om 23 uur belt Nathalie nog even naar de dierenarts en het gaat gelukkig  iets beter met Joepie. Hij is iets alerter en lijkt te reageren op één van de medicijnen (tegen longontsteking en iets voor z’n hart). We zijn een klein beetje gerustgesteld maar blijven ons enorm zorgen maken. We drentelen maar een beetje rond in huis, kunnen geen rust vinden maar we gaan uiteindelijk toch maar slapen.

De volgende dag (07-01-2009)

We hebben (uiteraard) behoorlijk beroerd geslapen en om half 10 kan Nathalie de dierenarts bellen. En ik wacht natuurlijk met spanning af op mijn werk.

9.25 uur Nathalie belt me al, de dierenarts heeft zelf al gebeld.

We maken een klein vreugdesprongetje omdat het nu een STUK BETER met Joep gaat. Hij heeft dus goed gereageerd op de medicijnen. Hij heeft gegeten en geplast en is goed alert. Echter hoort ze wel een ruis bij het hartje wat mogelijk een hartprobleem kan betekenen… weer even een slik(je) maar het hoeft niet direct iets ernstigs te zijn. We hebben alleen wel al zoiets van wat als………. Nou ja, eerst Joep maar ophalen en dan verder kijken. De dierenarts zal het hele rapport alvast naar onze eigen dierenarts in Oosterbeek doorfaxen met de mededeling dat Joep er ook gelijk aankomt als hij in Arnhem is opgehaald en meteen gezien moet worden. Goed, Nathalie gaat zo op pad (en het wordt uiteindelijk een lange, zware dag..)

9.30 uur We hangen op ik hoor Nathalie wel rond een uur of 12, omdat ze Joep dan vanuit Arnhem naar Oosterbeek heeft gebracht en daar zou het onderzoek zou worden vervolgd.

12.00 uur niks

12.30 uur niks

13.00 uur niks….

Hèhè, om een uur of 2 belt Nathalie uiteindelijk….. ik was alleen even erg druk dus ik we spreken af dat ik over 10 minuten terug bel als ik ergens rustig zit. Ik hoor een trilling in Nathalie’s stem maar ze zei wel gewoon doei op een normale manier. Nou, misschien heb ik het me wel verbeeld….

Even later bel ik Nathalie terug.

Joep is gelukkig weer thuis. Maar het gaat toch niet goed met Joep. Hij heeft een groot probleem aan zijn hart, en kan daar heel snel aan sterven als de medicijnen niet aanslaan. Er is intussen in Doorwerth een echo van zijn hart gemaakt en zijn hartspier is flink verdikt en linkerboezem van het hart is sterk vergroot. De ziekte heet HCM en de prognose is niet echt geweldig. Joepie krijgt 2 hartmedicijnen, vochtafdrijvers en bloedverdunners (aspirine). De hartmedicatie zal hij de rest van zijn leven moeten slikken. Tja. We besluiten om er voor te gaan en Joep alle zorg te geven die hij nodig heeft. Als de medicatie goed aanslaat, zal hij prima verder kunnen leven, alleen niemand weer voor hoe lang. Hij heeft ook geen pijn, iets wat we heel belangrijk vinden en waardoor we besluiten om Joep te laten behandelen. Hij heeft alleen wel een flinke klap opgelopen en moet daar dus even goed van herstellen.

9 januari

Joepie moet  terugkomen bij de dierenarts ter controle. Eigenlijk gaat het best lekker met Joep: hij eet en drinkt goed, plast en poept maar is wel erg moe. Hij rust veel. De dierenarts is eigenlijk verbaasd dat Joepie er überhaupt nog is na wat er 3 dagen geleden allemaal met hem is gebeurd. Hij zei dat hij dit in zijn 24-jarige loopbaan nog nooit heeft meegemaakt (dat HCM zich zo plotseling en zo agressief openbaarde). Verder klinkt Joeps ademhaling goed droog, is zijn hartslag rustig en temperatuur is goed (38,5). We maken een vervolgafspraak voor 19 januari.

De dagen erna

Joepie knapt eerst wel wat verder op maar blijft daarna toch wel een beetje ‘hangen’: hij blijft erg suf, wiebelig en rustig. Vanaf donderdag 15 januari gaat hij eigenlijk weer wat achteruit: hij eet steeds minder en uiteindelijk niets meer. Hij wil wel maar heeft er de puf duidelijk niet meer voor. Drinken doet hij gelukkig nog wel. Ook ligt hij maar een beetje ongemakkelijk in de vensterbank. Hij slaapt niet echt maar is erg afwezig.  Fido neemt nu ook zijn verzorging voor zijn rekening: hij wast hem want dat doet Joep zelf niet meer. Op zaterdagochtend (17 januari) gaat Nathalie even naar de dierenarts (open spreekuur) en krijgt krachtvoer mee voor Joepie (‘vinden ze áltijd lekker’). Thuis zetten we het hoopvol voor zijn neus, maar nee hoor…hij draait zijn hoofd om. Goed, dan maar op de rigoureuze manier: onder dwang voeren met een spuitje. De eerste keer is natuurlijk een drama en Nathalie ziet het daarna eigenlijk helemaal niet meer zitten en kan alleen nog maar huilen. Weekenddienst gebeld (één of andere praktijk in Arnhem) en de arts daar zegt dat we toch even door moesten zetten (want aanstaande maandag moeten we sowieso terug naar onze eigen dierenarts voor controle) en dat het wel goed is dat hij in ieder geval nog drinkt. Nathalie is behoorlijk de kluts kwijt en belt Marc maar eens jankend op. Die begint gelijk zo ongeveer mee te brullen en Mirjam komt dan maar aan de telefoon. Ze zegt dat ze er gelijk aan komen om mee te denken. Gelukkig helpt hun bezoek om weer een beetje rustiger te worden maar ze schrikken toch ook wel erg van hoe Joepie eruit ziet en erbij ligt. Remko belt ook maar eens even met Gert want we denken toch dat het een aflopende zaak is. Gert is helaas ziek en kan niet komen. ’s Avonds gaat Remko toch maar even naar de jongens (iedereen leeft, heel lief, heel erg mee) om zijn zinnen een beetje te verzetten en Nathalie belt ook weer uitgebreid met haar ouders die erg over Joep inzitten. Het hele weekend modderen we verder door met medicijnen en bijvoeren (3 x per dag met heel veel moeite 1 à 1,5 spuitje) en we zien Joep ondertussen afvallen en verzwakken waar we bij staan.

19 januari

Vanmiddag kunnen we eindelijk met hem naar de dierenarts en die schrikt behoorlijk als ze hem ziet (z’n botten steken intussen overal doorheen, hij valt al om als je even zachtjes tegen hem aanduwt en zijn haar staat alle kanten op). Hij is helemaal uitgedroogd dus als laatste redmiddel krijgt hij een enorm vochtinfuus en eetlustopwekkers. Dit moet nou echt gaan werken want anders is het einde verhaal. Zover zijn wij intussen ook, want wat wil je zo’n beestje nog verder allemaal door laten maken? We krijgen Joep als een soort dromedaris weer mee (het vocht moet zich onderhuids nog gaan verspreiden) en hij heeft eetlustopwekkers gekregen en meegekregen.

Thuis suft Joep weer verder maar Nathalie heeft er gelukkig nog wel weer wat voer ingekregen. Dat is altijd een heel gedoe: Joep inbakeren en Nathalie een grote handdoek om want dat voer is zo dun dat het alle kanten opspettert als Joepie zijn kopje schudt. Om een uur of 11 ’s avonds ziet Nathalie dat ‘ie er echt heel, heel zielig en verkrampt bij ligt en gaat met hem op de bank liggen om hem een beetje te laten ontspannen. Hij gaat languit op haar buik liggen en ineens begint hij helemaal weg te trekken: het vliesje komt voor z’n ogen, z’n pupillen worden afwisselend heel groot en heel klein en hij begint wat te schokken. Nathalie roept me en we denken dat het nu toch echt afgelopen is. We aaien hem maar en we hebben er nu ook wel vrede mee. Hij heeft genoeg doorstaan. Na een kwartier trekt hij een heel klein beetje bij en we leggen hem nu even op de bank naast Fido, lekker warm en vertrouwd. Nathalie moet naar de wc en geeft daarna Fido even wat eten. Wat er dan gebeurt, kunnen we nog steeds niet geloven: Joepie komt de hoek om gewaggeld, gaat eerst drinken, ziet dan het eten, steekt zijn kop in de voerbak en eet en eet en eet!!! Nathalie roept: “nou breekt mijn klomp: Joepie eeeeeeeeeeeeet!!!” We staan vervolgens helemaal verbluft toe te kijken. En vanaf dan vindt er een soort wonderbaarlijke wederopstanding plaats! We zien Joep met de minuut helderder worden en hij is ook weer echt aanwezig. We gaan maar even (bijna lacherig en verbluft) weer zitten en Joepie komt er gezellig bijzitten en begint zelfs weer te kletsen tegen ons!! Fido wordt ineens ook helemaal hyper en vliegt met zijn kerstbal door het huis. We snappen er echt helemaal niks meer van en houden nu eigenlijk rekening met 2 dingen: óf hij heeft ineens nog een mooie laatste opleving óf hij is toch echt zo opgeknapt van het vochtinfuus en de eetlustopwekkende medicatie dat er nu echt letterlijk een keerpunt is geweest. We gaan uiteindelijk heel laat slapen en dan ziet Joep er nog steeds tevreden en helder uit. Afwachten dus maar (maar we zijn wel erg blij!!)…

20 januari

‘s Ochtends (Remko heeft voor hij naar zijn werk ging natuurlijk gelijk Joepie gecheckt en alles ziet er nog steeds goed uit!) begint Joep begon ineens te brullen voor de slaapkamerdeur. Nathalie denkt ‘wat kan het me ook schelen’ en neemt Fi en Joep lekker bij zich in bed. Allebei liggen ze luid te knorren (iets wat Joep dus al 2 weken niet meer had gedaan) en Joep begint ook weer te sabbelen bij Fido. Allemaal echte ‘Joeperige’ dingen. En sindsdien gaat hij dus met sprongen vooruit: hij eet als een dokwerker (hoeft niet meer bijgevoerd te worden!), miauwt, knort en ziet er weer als (een weliswaar heel magere) Joep uit. Springt weer op de bank en lage kastjes/onderste tree krabpaal (verder haalt hij nog niet). Echt, we zijn zo blij!! Nathalie belt ‘s middags met de dierenarts om te zeggen hoe het gaat en zij denkt dat er ergens nog een bloedpropje heeft gezeten waardoor hij dus niet opknapte en dat dat gisteravond losgeschoten is (nog maar net op tijd dus). We moeten hem voorlopig nog steeds wel goed in de gaten houden maar hij gaat echt verbazingwekkend goed. Je ziet gewoon dat hij zich weer zo’n stuk beter voelt. Nu is het een kwestie van aansterken (want hij is nog steeds vrij wankel) en aankomen. Hij woog maandag 19 januari nog geen 3 kilo en op 23 januari zit hij alweer op 3,2 kg. Als alles zo goed blijft gaan, moeten we met een week of 3 weer contact opnemen (dus rond 10 februari).

10 Februari

Vandaag moet Nathalie weer met Joep naar de dierenarts. Dierenarts is erg tevreden: temperatuur, hartslag en ademhaling zitten mooi binnen de normen. Dierenarts was vooral verrast door het gewicht van Joep: ruim 3,4 kg. Verder geen wijzigingen in medicatie en we moeten rond 23 maart weer even bellen voor een afspraak. Vanwege de vochtafdrijvers moeten het natrium- en kaliumgehalte dan gecheckt worden via een bloedonderzoek.

17 Februari

Toch weer even naar de DA met Joep. Hij heeft pijn bij het plassen en Nathalie ziet dat zijn piemeltje rood is. Na urineonderzoek blijkt dat hij een blaasontsteking heeft. Hij krijgt een langwerkend antibioticum toegediend en pijnstillers. De volgende dag gaat het gelukkig alweer een stuk beter.

In de tussenliggende periode gaat het goed met Joep. Wel is hij een stuk rustiger geworden maar zolang hij verder geen pijn heeft en goed op de medicatie reageert, gaan we lekker door. Geen bijzonderheden verder.

 

4 Maart

17:00 uur Ik kom thuis van mijn werk, ga even achter de pc voor de mail met een kopje koffie.

17:35 uur Nathalie hoort Fido een heel raar miauwtje doen. Nathalie roept ineens vanuit het niets “Het gaat niet goed met Joep!!!!” (Nathalie zag Joep als een dronken kat lopen) . Ik kijk om en hoor ineens een hartverscheurende miauw . Ik sta op en loop er ook even heen.

Joep ademt niet goed, zeer zwaar.  Hij is de weg helemaal kwijt, en zakt finaal door zijn achterpootjes. (Deze liggen nu half gestrekt achter hem) Nu kunnen zijn voorpootjes het ook niet meer houden, en om de beurten knikken de voorpootjes ook door, en tenslotte word zijn hoofd ook te zwaar zodat die op zijn linker pootje ploft. Nathalie aait hem lief. Joep haalt eens een paar keer diep adem en laat ineens ook zijn urine lopen. We kijken elkaar aan, en ik vroeg even voor de bevestiging “laten we hem gaan?” En Nathalie knikte. We aaien hem en wachten maar af……..

17:37 uur Joep komt ineens weer bij kennis, gaat zitten en probeert zich te wassen. Nathalie pakt een washandje en wast hem een beetje want Joep is namelijk drijfnat van zijn eigen urine. Hij voelt zich duidelijk weer een stuk beter (en schoner). Hij begint weer wat rond te lopen en gaat vervolgens eten en drinken. Nathalie geeft hem wel een extra vochtafdrijver vanwege zijn wat zware ademhaling. Joepie voelt wel wat koel aan en Nathalie gaat lekker even met hem een tukje doen onder de deken op de bank (lekker warm). Ook ik ga even plat na alle emoties…  ’s Avonds gaat Joep nog steeds goed, hij is wel rustig maar tijdens het eten koken sprong hij weer op het aanrecht en de koelkast om er gezellig bij te zitten. Tja, weer een avontuur dus (en weer 1 van de 9 levens kwijt???). We staan er maar weer niet al te lang bij stil en pakken de draad weer op.

19 maart

Als Nathalie ’s avonds lekker op de bak ligt te lezen met Joep op haar buik, voelt ze ineens dat zijn hoofd opzij glijdt. Joep’s ogen zijn weggedraaid en zijn hoofd en pootjes schokken heel erg. Ze roept me en we aaien hem maar, wat kunnen we anders doen? Joep is een minuut of 5 echt ‘weg’ en ademt heel heftig. Ineens: een hele diepe zucht, een schok en Joep komt weer bij. Hij gaat zitten, kijkt eens rond en gaat dan zijn voorpootje wassen. Hij heeft duidelijk geen idee wat er gebeurd is. Gelukkig maar. Goed, en we zijn weer een stuip(je) verder…

27 maart

Afgelopen week had Joep eigenlijk weer even naar de dierenarts gemoeten voor bloedonderzoek (natrium en kalium). Nathalie belt dinsdag 24 maart om te vragen wat ze moet doen: moet ze Joep de stress van een bezoek nu wel aandoen? Na overleg besluiten de dierenarts en Nathalie om het bloedonderzoek even uit te stellen en vanwege de aanvallen van afgelopen weken, de medicatie wat aan te passen. De atenolol (wat de pompfunctie van het hart verbetert) wordt verhoogd van ¼ naar een ½ tablet per dag.  Over een week even terugbellen. Na een dag of 2 merken we dat dat duidelijk verbetering oplevert : Joep ademt minder zwaar. Dit werkt dus beter dan meer vochtafdrijvers en Nathalie neemt de gok en bouwt de vochtafdrijvers af van een ½ naar een ¼ tablet per dag. Alles wat kan minderen, is natuurlijk mooi meegenomen. Joep lijkt geen last te hebben van de vermindering van de vochtafdrijvers dus dat is mooi. Nathalie haalt vrijdag wel homeopathische druppels voor Joep, wat hij komt wat somber en teruggetrokken over (niet zo gek natuurlijk, na wat er allemaal gebeurd is). De atenolol heeft bovendien als bijwerking bij mensen dat ze er wat depressief van kunnen worden en wie zegt dat dat bij katten niet het geval is? Affijn, in het kader van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ krijgt Joep vanaf 27 maart homeopathische blijmakers ;-) (Rescuedruppels van Bach) en de volgende dag is Joep echt al wat opgeklaard. Hij zit niet meer stilletjes in een hoekje somber te zijn maar laat zich meer wat meer zien (op schoot klimmen, bij Fido kruipen en lekker sabbelen, knorren en brullen als de kip in de oven zo lekker ruikt).

 

Dinsdag 31 maart

Gisteren een heel gesprek gehad over Joepie. Wat doen we nu verder? Vrijdag moeten er weer nieuwe medicijnen gehaald worden en Nathalie vraagt zich af of we er nog wel goed aan doen. Wat doen we Joep aan, beter wordt hij niet meer… Het gaat zo redelijk met hem met alle medicatie die hij krijgt maar langzamerhand bekruipt ons het gevoel dat we het misschien onnodig aan het rekken zijn.  

Ik kom thuis van mijn werk en het is verder gewoon een normale dag. Joep is ook gewoon net zo als de rest van de week: rustig maar wel alert en aanwezig.

Toch, tóch was er iets anders, na het eten kruip ik normaal gesproken meteen achter de computer… Dit keer niet. Na het eten ben ik tv gaan kijken en lag op mijn rug. Joep kwam even heerlijk op me zitten (op mijn buik dan J) Ik weet nog steeds niet of ik een voorgevoel had maar ik ben zeker tot 22 uur blijven liggen met Joep, beetje aaien en ondertussen tv kijken.

Nathalie was ondertussen een beetje aan het rondrommelen in huis.

Ik hiel Joep wel regelmatig (onbewust) in de gaten, hij had de hele tijd zijn ogen dicht. Dat heeft hij normaal ook als hij lekker ligt, en dacht bij de hele tijd bij mezelf: “toe maar leg je hoofd neer en ga maar, is goed zo, dit kan toch niet langer zo, ga maar, ik ben bij je, lekker bij baasje..” Maar toch elke keer als hij (een beetje) wegvalt, spuit de adrenaline door mijn lichaam: “NEE, niet op mijn schoot” om vervolgens weer te denken: ja, ga maar je bent nu veilig op mijn schoot…. Heel dubbel allemaal.

Af en toe glijdt hij van mijn buik af en dan til ik hem weer lekker terug op mijn buik. En Joepje ligt verder rustig een beetje te suffen. Rond half 11 ben ik toch maar even achter mijn pc gaan zitten.

(…)

Rond middernacht besluit ik om nog maar even wakker te blijven omdat ik er gewoon opeens geen vertrouwen in heb met Joep. Er is niet direct iets aan hem te merken, maar toch…een soort voorgevoel?? Ik had eigenlijk al naar bed gemoeten want ik moet morgen gewoon weer werken. Nathalie en ik praten weer even over wat we nou moeten doen vrijdag… medicijnen halen voor Joep of stoppen met de behandeling. We zien er erg tegen op om te stoppen want we houden zo van hem maar aan de andere kant: hoe lang ga je hier mee door?

Vanwege mijn voorgevoel besluit ik om nog even op te blijven. Nathalie is ook wat onrustig en we kunnen maar niet naar bed gaan om de één of andere reden.

Dan is het ongeveer 01:15 uur en Joep springt van de bank en loopt richting de kattenkamer waar de kattenbak staat. Ik kijk Nathalie aan en zeg “die komt niet meer van zijn bak af… dit was het dan.” Weer dat voorgevoel?? We horen wat gegraaf in de bak en daarna blijft het stil…..

En stil…

Klepperdeklep, Joep komt weer door het luikje naar buiten maar hij loopt heel erg dronken (wat hij dus al eens eerder heeft gehad). Ik kijk Nathalie aan en zeg “dit is het dan, hij gaat nu echt. Dit is niet goed.”

Op de drempel van de woonkamer stopt Joep met waggelen, zakt een beetje in elkaar en begint enorm te hijgen, zo verschrikkelijk erg dat we direct in tranen uitbarsten. Nathalie doet haar ogen dicht en houdt in paniek haar handen op haar oren. Het klinkt zo verschrikkelijk erg, het is niet uit te drukken op papier… We laten hem, hoe moeilijk ook, even rustig liggen . Het klinkt heel hard, en eigenlijk is het dat ook maar ik was bang dat als we hem aanhaalden dat hij misschien weer zou gaan vechten om bij te komen. Dit is nu gewoon zijn tijd, het was genoeg geweest en we moesten hem nu niet in de weg gaan staan. Maar oh, wat is dit moeilijk en hartverscheurend…

Eindelijk (het lijkt wel een uur te duren maar het is uiteindelijk maar iets van 10 seconden geweest) wordt het gehijg iets minder, en Joep gaat op zijn zij liggen. Hij is nauwelijks meer bij kennis en toen ben ik naar hem toe gegaan. Nathalie blijft verstijfd van schrik op de bank zitten, er vlak bij. Ik ben naast hem gaan liggen en aaide hem zachtjes Joep is  al helemaal van de wereld maar ik zie dat hij nog zachtjes ademt.

Ineens krijgt Joep een stuip, we schrikken ons helemaal gek, zo verschrikkelijk om te zien….. en vlak daarna krijgt hij nog een enorme stuip. Daarna is het oorverdovend stil… Joep is gegaan.

We checken samen zijn ademhaling, luisteren aan zijn buik, maar er is niks meer te horen. Joepje is weg en hoe hard we ook moeten huilen, we zijn ook wel heel erg opgelucht dat hij het zelf gedaan heeft, dat verder gedoe hem nu bespaart blijft en dat we erbij zijn geweest.

We aaien en aaien en knuffelen hem maar en zeggen dat hij zo lief en zo dapper is geweest. We leggen hem op een lekkere zachte handdoek en laten Fido dan bij hem kijken. Die snuffelt aan hem, tikt even tegen zijn kopje (zo triest om te zien) en loopt dan maar weg. Hij snapt dat Joepie dood is.

We blijven nog lang bij Joepie zitten, aaien hem, huilen en lachen. Om die gekke, dappere, lieve Joepie. Onze grapjas, altijd goed gehumeurd en in voor een geintje, is uitgerekend op 1 april overleden. Helemaal in zijn stijl. We zullen hem vreselijk missen maar het is goed zo. Het is genoeg geweest. Joep mag nu lekker gaan spelen en ravotten op een hele mooie plek.

Lieve Joep, hier eindigt jouw verhaal helaas. We zullen je nooit vergeten. Ons lieve bruine glansmannetje. Het leven was veel te kort voor jou maar je hebt in die korte tijd wel heel veel harten diep geraakt. Je hebt Fido opgefleurd en ons heel veel plezier en liefde gegeven. Dag lieverd, het ga je goed.

Joepie, 10-05-2005 – 01-04-2009